søndag den 9. december 2007

Mest for glögg-hadere

Glögg er en skrækkelig slags mad - synes altså jeg.
Men her kommer nu opskriften på at undgå at sidde og tygge på dedér dumme mandelsplitter og med (typisk!) en plastik-theske (ja, jeg staver altså the med h...men det synes Slagelse Kommunes IT-afdeling åbenbart ikke er OK...så jeg måtte dybt ned i Words Funktioner for at få den til at holde op med at skifte "sprog" fra dansk til engelsk hver eneste gang jeg skriver "the")
altså: ...plastik-theske samle indtørrede rosiner op. Jeg vil det bare ikke!
Men så var jeg i Heidelberg engang, hvor det var 1. søndag i advent. I har måske set/hørt/læst/oplevet tyske "julemarkeder"...men jeg si'r bare: Heidelbergs, det er ornli' sygt!
Dér lærte jeg GLÜHWEIN at kende.
Så de sidste mange, mange år har mine @ventsgæster fået "Glühwein".
Jeg plejer at lave den på slump, men pga 23 ting har jeg i år være nødt til at fabrikere en nedskrevet opskrift:
GLÜHWEIN-Ekstrakt
1 flaske rødvin
½ l. vand
3 hele, tørrede clili'er
1 hel (rund, altså) stjerneanis
3 nelliker
5 cm. kanelstang
2 tsk frisk, revet ingefær
3-6 g. muskatblomme
1 vaniljestang (den køber vi jo hos Emil)
1 dl. rørsukker (det er bare noget jeg siger - i virkeligheden er alm. sukker fint)
1 appelsin, skøret i 4 dele.
Kog (under låg) i 20 min., lad det trække mindst 24 timer, og hæld det gennem en si.

Så har vi Ekstrakt
Desuden skal vi bruge portvin og rødvin.

Her kommer så opskriften:
til 2 flasker rødvin kommer du 1 dl. ekstrakt + 1 dl. portvin i gryden. Det skal være varmt, men selvf. ikke koge.

Pyh, nu kommer gæsterne om ½ time, så jeg må lige kaste mig over noget julestemningsrelateret arbejde

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Uh, det lyder godt... Men jeg kan nu også godt lide glögg (det kommer selvfølgelig an på slagsen!), og jeg sætter stor pris på at finde et andet menneske, der stadig kan finde ud af at stave glögg på ægte svensk - man kan da ikke skrive gløgg!?!
Jeg er dog gået væk fra the og har overgivet mig til te...

Svampen sagde ...

Når man fryser på en alpetop er der intet så godt som at stille skiene og humpe ind og drikke glühwein.
Herhjemme er det dog ikke noget jeg dyrker så heftigt